Ashalim-projekti. Jättimäinen aurinkovoimala Negeviin.

Israel on mukana sekä rakentamassa että omistamassa valtavankokoista aurinkovoimalaa Negeviin autiomaahan. Kyse ei ole mistään pikkujutusta, vaan suurimmasta mitä on tähän mennessä konsanaan tehty. Yli 300:n hehtaarin alueelle rakennetaan yli 50.000:n tietokoneohjatun aurinkopaneelin verkosto. Sen on tarkoitus tuottaa sähköä 250 megawatin verran kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäinen on jo työn alla ja hyvässä vauhdissa, valmistuminen tähtää 2017 loppuvuoteen, ja on teholtaan 121 megawattia. Kun koko projekti on valmis ja tuotantokunnossa, v.2020, se kykenee tuottamaan, täysin puhtaaseen energiaan perustuvaa sähköä, noin 120.000:lle kotitaloudelle.

Ag-Al -kvasikiteen atomimalli

Projekti edustaa myös tekniikaltaan täysin uutta ajattelua, se ei kuitenkaan ole mikään pioneerihanke, sillä muutamia vastaavia on jo tehty eri puolille maailmaa. Tekniikka perustuu siihen, että sähköä tuotavat sekä aurinkopaneelit, että ennen kaikkea peilit, jotka suuntaavat tehoa noin 250 metrin korkeudella olevaan valtavaan vesisäiliöön. Ne kuumentavat veden noin 600 asteeseen, johtavat syntyneen höyryn maassa olevaan turbiinigeneraattoriin, joka sitten muuntaa voiman sähköenergiaksi.

 Hankkeessa ovat mukana USA:n General Electric, BrightSource ja Israelin NOY Infrastucture Fund. Kompleksi tarjoaa työpaikkoja noin 1000:lle hengelle, ja valmistuttuaan se tuottaa Israelin sähköntarpeesta noin 10%, ja mikä tärkeää, sen tuottama energia on ilmastoystävällistä ja saasteetonta. Vastaava määrä sähköä tuotettuna perinteisillä menetelmillä, lisäisivät ilmaston hiilidioksiidi- kuormaa noin 110.000 tonnilla vuosittain. Tämä siis vältetään Ashalim projektin aurinkoenergialla.

 

Siirry sivun alkuun

Hae