Matematiikan vuoden 2010 Fieldsin mitali Israeliin

Vuoden 2010 Fieldsin mitali myönnettiin 19.8. Israelilaiselle professori Elon Lindenstraussille Jerusalemin Heprealaisesta yliopistosta

Prof. Elon Lindenstrauss, ks. linkki *

Matematiikan arvostetuin ja tärkein palkinto on kanadalaisen matemaatikon, prof. JC Fieldsin mukaan nimetty neljän vuoden välein myönnettävä Fieldsin mitali. Palkintoa on jaettu vuodesta 1936 ja sen voi saada alle 40 vuotiaana suoritetusta merkittävästä ja uraa uurtavasta matematiikan tutkimuksesta, jolla on tulevaisuuspotentiaalia. Prof. Lindenstrauss (synt. 1970), joka työskentelee Heprealaisen yliopiston Einstein-instituutissa, sai palkinnon kolmen muun matemaatikon kanssa 19.8. järjestetyssä kansainvälisessä matematiikan konferenssissa Intian Hyderabadissa.

Uusi Fieldsin mitalisti suoritti kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkinnon Heprealaisessa yliopistossa. Tohtorin tutkinnon jälkeen hän työskenteli maineikkaassa Princetonin yliopiston (USA) Advanced Studies-instituutissa ja Stanfordin yliopistossa (USA). Hänelle on myönnetty myös monia kansallisia palkintoja Israelissa. Prof. Lindenstrauss on toisen polven matemaatikko,sillä hänen isänsä oli myös matematiikan professori Einstein instituutissa.

Prof. Alex Lubotzkyn, kollega Einstein instituutista, mukaan Lindenstrauss sai Fieldsin mitalin tunnustuksesta joidenkin lukuteorian kaikkein monimutkaisempien ja vaikeimpien ongelmien ratkaisemisesta. Hänen mukaansa Lindenstraussin työllä on vahva perusta Heprealaisen yliopiston aikaisemmassa tutkimuksessa. Israel onkin edelleen matematiikan vahvoja maita, vaikka israelilaiset koululaiset ovat saaneet viimeaikoina kehnoja sijoituksia kansainvälisissä testeissä. Lubotzky kuvaa matematiikan harrastusta Talmudin sekulaariksi vastineeksi. Hänen mukaan israelilaiset matemaatikot ovat johtavassa asemassa kansainvälisessä matematiikan järjestö IMUssa (International Mathematical Union).

Vaikka prof. Lindenstrauss on ensimmäinen Fieldsin mitalin saanut Israelilainen, ovat juutalaiset matemaatikot voittaneet Fieldsin mitalin 14 kertaa (27% kaikista myönnetyistä mitaleista). Lisäksi, taloustieteen Nobelin vuonna 2005 peliteorian tutkimuksesta saanut prof. Robert Auman Jerusalemin Heprealaisesta yliopistosta on matemaatikko

Lähteet:

http://www. jpost. com/Home/Article. aspx?id=185255

http://www.jinfo.org/Fields_Mathematics.html

* http://www. huji. ac. il/cgi- bin/dovrut/dovrut_search_eng. pl?mesge128220473805872560

Siirry sivun alkuun

Hae