Juutalainen kulttuuri esittäytyi Turun pääkirjastossa näyttelyn muodossa 30.8. - 24.9.2010

Institutum Judaicum Aboense (Åbo Akademi) ja Turun kaupunginkirjasto ovat toteuttaneet pääkirjaston uudisosan aulassa ja musiikkiosastolla näyttelyn nimeltään "Juutalainen kulttuuri".

Turun Sanomissa oli maanantaina 6.9.2010 kulttuurisivulla koko sivun artikkeli, joka alkoi judaistiikka muistuttaa uskontojen todellisuudesta. Vuoropuhelu ravitsee kulttuuri-perinteitä.

Åbo Akademin teologisen tiedekunnan judaistiikan professori Antti Laato toteaa seuraavaa: " Jos Vanhan Testamentin tuntemus on jäänyt heikoksi, juutalaisuudesta saa helposti väärän kuvan. Juutalaisuuden merkitys nykypäivän maailmankulttuurissa on valtaisa. Juutalais-kristillinen arvomaailma luo perustan esimerkiksi ihmisoikeusajattelulle, länsimaiselle oikeuskäytännölle ja yleiselle sosiaalihuollolle. Kaikki nousee Vanhan Testamentin maaperältä; esimerkiksi rakkauden kaksoiskäskyn tausta löytyy jo Kolmannesta Mooseksen kirjasta." Laato muistuttaa, että kaikki kolme monoteistista uskontoa - juutalaisuus, kristinusko ja islam - rakentavat Vanhan Testamentin perustalle.

Lasivitriineissä oli näyttävästi esillä juutalaisuuden olennainen esineistö, mm. Synagogan jumalanpalveluksissa tarvittava vaate ja esineistö. Esillä on näyttävästi uskonnon esittely, avioliittovihkitodistus, juutalainen kirjallisuus ja musiikki.

Näyttelyn yhteydessä oli pääkirjaston studiossa maanantai-iltaisin luentoja liittyen juutalaisuuteen. Seuraavat aiheet ovat luennoitsijoiden teemat:

  1. Juutalaisuus - sanojen, kirjojen ja oppineiden kulttuuri
  2. Philip Roth, kirjailijajuutalaiskulttuurien ristivedossa
  3. Leonard Cohen, näkijä meidän ajallemme
  4. Hjältar och bödlar i holocaustlitteraturen
  5. Elie Wiesel - Oswiezcimista Osloon, från Auschwitz till Akademin
  6. Elämä jatkuu - saksankielinen juutalainen naiskirjallisuus holokaustin jälkeen
  7. Runoutta ja proosaa Jiddishin kielellä
  8. Abrahamin lapset historian melskeissä - konflikteja ja kohtaamisia
  9. Juutalaisuuden pyhä lukemisto

Suosittelen sekä näyttelyyn tutustumista ettäkuuntelemaan mielenkiintoisia juutalaisuuteen liittyviä luentoja.

Syyskuussa 2010

MIKAEL ZEWI
Israel-Tieto yhdistys ry:n hallituksen jäsen

Siirry sivun alkuun

Hae